Paulineczkaaa1989
Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 13:11, 01 Maj 2007 Temat postu: ODŻYWIANIE |
|
|
Zachęcamy do przyjrzenia się swojemu sposobowi odżywiania i wyeliminowania błędów żywieniowych. Efekt będzie zaskakujący. Właściwie zbilansowana dieta sprawi, że zdecydowanie poprawi się nasze samopoczucie, wzrośnie sprawność i wydolność naszego organizmu. Coraz częściej, bowiem brakuje nam czasu na pełnowartościowy posiłek w ciągu dnia. Głód zaspokajamy w biegu, najczęściej produktami niemającymi żadnych wartości odżywczych i powodującymi przyrost niechcianych kilogramów.
Tylko prawidłowo skomponowana dieta dostarczy naszemu organizmowi wszystkich najważniejszych składników. Dbajmy o jej urozmaicanie, ponieważ żaden nawet bardzo wartościowy produkt nie jest w stanie dostarczyć naszemu organizmowi wszystkich najważniejszych mikroelementów i składników budulcowych.
Przydatna w komponowaniu codziennej diety jest piramida żywieniowa, która w obrazowy sposób pokazuje jak dużo miejsca w naszym codziennym menu powinny zajmować określone produkty.
Węglowodany
Najwięcej miejsca w naszej codziennej diecie powinny zajmować produkty zbożowe, które są najlepszym źródłem energii dającej nam siłę oraz błonnika regulującego trawienie. Powinny one stanowić około 60% zapotrzebowania kalorycznego. W przypadku niedoboru węglowodanów może dojść do sytuacji, gdy organizm w celu zdobycia potrzebnej mu energii zacznie spalać białka znajdujące się między innymi w tkankach mięśni.
Podstawowym źródłem węglowodanów jest przede wszystkim pieczywo pełnoziarniste, kasze, niełuskany ryż i makarony. Są one zdecydowanie zdrowsze niż pieczywo białe. Wszystkie najbardziej wartościowe składniki znajdują się, bowiem bezpośrednio pod łuską ziaren, które są odrzucane w procesie produkcji białego pieczywa.
Minerały i witaminy
Nieocenionym źródłem minerałów i witamin są owoce i warzywa, w których znajdują się także błonnik oraz cukry proste. Dlatego też powinniśmy spożywać je 3-4 razy dziennie, najlepiej na surowo lub krótko gotowane. Długotrwałe gotowanie wypłukuje, bowiem z warzyw najcenniejsze dla naszego organizmu wartości odżywcze. Mimo dosyć wysokiej wartości kalorycznej doskonałym źródłem witamin i minerałów są bakalie.
Wapń
Komponując codzienne menu powinniśmy uwzględnić w nim produkty, które dostarczą naszemu organizmowi niezbędną ilość wapnia. Codzienne spożywanie jogurtów, sera białego i żółtego, kefiru czy mleka pomaga w budowaniu naszych kości, zębów, zapobiega odwapnieniom i próchnicy. Produkty te są również źródłem łatwo przyswajalnego białka. Dietetycy zalecają spożywać je 3 razy w ciągu dnia.
Białko
Jest niezbędnym składnikiem dla budowy nowych i regeneracji zużytych tkanek, a także do wytwarzania hormonów, hemoglobiny, enzymów i ciał odpornościowych. Białko jest zawarte w przetworach mlecznych jak i roślinach strączkowych (fasola, soja, groch). Jednak najbardziej pełnowartościowego białka dostarczymy organizmowi jedząc mięso drobiowe, jak też czerwone, które dodatkowo zawiera łatwo przyswajalne żelazo.
Tłuszcze
Chcąc zachować szczupłą sylwetkę, a w przyszłości zapobiec miażdżycy i podwyższonemu poziomowi cholesterolu, powinniśmy zdecydowanie ograniczyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych takich jak masło, smalec, słonina.
Najzdrowsze dla naszego organizmu są tłuszcze roślinne, a w szczególności oliwa z oliwek. Spożywane w niewielkiej ilości zapewnią prawidłowe przyswajanie przez nasz organizm witamin zawartych np. w warzywach, (dlatego właśnie wszelkie sałatki skrapia się oliwą bądź olejem). Tłuszcz roślinny zapewni naszej skórze blask, wzmocni nasze paznokcie i włosy.
Stosowanie się do zaleceń opisanej powyżej piramidy żywieniowej jest gwarancją lepszego zdrowia, samopoczucia i dobrej formy na co dzień.
Post został pochwalony 0 razy
|
|